De nieuwe definitie van AI: “Apple Intelligence”
Op de jaarlijkse ontwikkelaars bijeenkomst WWDC van Apple heeft Apple AI binnen hun software aangekondigd. Maar Apple zou Apple niet zijn om er een andere definitie aan te geven: “Apple Intelligence”.
Alpha, Bèta, Gamma
Apple kreeg op de beurs veel kritiek op het feit dat ze weinig deden met AI. Iedere tech kenner wist natuurlijk dat dit onzin was en dat achter de schermen de functies allang werden ontwikkelt.
De hele AI hype heeft namelijk iets veranderd op het gebied van softwareontwikkeling. Waar vroeger programma’s pas online werden gezet als het echt af was gebeurd dat steeds vaker als in de zogenoemde Bèta fase. Dan is het product nog niet af maar kan het wel al getest worden. De introductie van ChatGPT en de hele AI hype er om heen heeft er voor gezorgd dat bedrijven FOMO krijgen en een product in Alpha fase al online gooien als af product:
- De stad New York heeft een chatbot die bedrijven adviseert de wet te overtreden.
- Google maakt grote fout met hun Image Generator.
- Air Canada verliest rechtszaak door foutieve informatie van hun chatbot.
- DPD haalt chatbot offline na uitschelden van gebruiker.
Apple staat er om bekend functies en producten pas op de markt de brengen wanneer deze echt af zijn. En ook nu is dat weer het geval, geen half gebakken oplossingen maar concrete en bruikbare functies.
Siri en AI
Siri is bij iedereen wel bekend al is de enige keer dat hij af gaat net wanneer je het niet wilt. De nieuwe update van Siri geeft Siri de mogelijkheid om ook echt taken voor je te gaan uitvoeren. Iets was de welbekende LLM’s goed kunnen. Met zogenoemde API’s kun je veel van onderstaande functies als doen met bepaalde apps. Maar in plaats van zelf programmeren krijg je nu een af product zoals we van Apple gewend zijn.
AI op je eigen telefoon
Apple heeft een LLM ontwikkelt dat op je eigen telefoon werkt. Een model vergelijkbaar in grootte met de bekende modellen Mistral-7B en Phi-3 Mini. In veel van onderstaande benchmarks komt Apple hun LLM in combinatie met een zogenoemde adapter als beste uit de test. Deze adapter helpen het model met een specifieke taak zoals tekst samenvatten of een mail herschrijven.
In de benchmarks is ook Apple Server te zien. Dit is een model dat in een Private Cloud Compute omgeving draait op Apple hun eigen servers draait. Een groter en sneller model vergelijkbaar met OpenAI’s GPT-4-Turbo. Als er veel rekenkracht nodig is en er een internetverbinding beschikbaar is kan je telefoon hier gebruik van maken.
Apple x OpenAI x Google
Verrassend is dat Apple niet alleen op hun eigen modellen gokt. Ze hebben aangekodigd ook met OpenAI in zee te gaan om de functionaliteiten van ChatGPT ook naar Apple apparaten te brengen. Verassend omdat ze zelf een LLM hebben die vergelijkbare prestaties heeft volgens Apple zelf. Marketing truc? Of het importeren van bestaande gebruikers?
Er is ook aangekondigd in een interview dat Apple gaat samenwerken met Google en hun Gemini model. Hoe dit er in de praktijk uit gaat zien is nog onbekend.
Apple heeft dus zeker niet de AI boot gemist. In tegendeel zelfs, als al hun claims op de WWDC waar zijn kan Apple in één klap een van de beste integraties met AI hebben gemaakt. Waar Microsoft nog veel fouten maakt en ze maar Alpha en Bèta versies online blijven gooien lijkt Apple voor kwaliteit te gaan.